Tradiční čínská masážní technika GUASHA - perla mezi poklady čínské medicíny

21.11.2021 20:20

Guasha (kváša) patří mezi zářící perly, které můžeme nalézt v pokladnici čínské medicíny. Po staletí hrála guasha důležitou roli v prevenci a léčbě nemocí.  

Terapie se provádí kamennou destičkou (nejčastěji z nefritu, jadeitu nebo buvolího rohu, ale v současné době se můžeme setkat i s jinými kameny a materiály), kdy pravidelnými tahy tzv. vyškrábeme na kůži výsev (gua znamená škrábat a sha znamená výsev). Toto škrábání kůže odhaluje poškozené oblasti těla, kde je narušena mikrocirkulace, uvolňuje a odblokovává meridiány a kolaterály, podporuje nervová spojení a cirkulaci krve a tím podporuje obranné mechanismy těla, tedy naši imunitu.

Od dávných věků pomáhala guasha lidem žít v harmonii s přírodou, těšit se dobrému zdraví, snížit náklady na zdravotní péči a zmírnit vedlejší účinky léků.

Využití guashy má dlouhou a bohatou historii, která se datuje až do období dynastie Tang (618 - 907 n.l.). Nejprve byla užívána pouze lékaři k léčbě nemocí, v období dynastií  Yuan (1271 - 1368) a Ming (1368 - 1644) získala širokou popularitu a dnes je široce používána v prevenci a léčbě nemocí a také v kosmetice v rámci péče o pleť.