Jarní únava

14.02.2018 19:03

 

S přicházejícím jarem se často cítíme unavení a vyčerpaní a ptáme se, co je toho příčinou. Zimní období je období jinové, chladné, temné a pasivní, období maximálního odpočinku, období, kdy bychom měli načerpat síly a připravit se tak na jarní čas růstu a stoupající aktivity. Již na podzim se příroda kolem nás připravuje k zimnímu spánku, opadává listí, míza stromů se stahuje do kořenů a čeká na svůj okamžik nového probuzení, kdy se rozproudí do celého stromu a dá vyrašit novým listům a květům. Stejně je to s ostatními rostlinami. Také zvířata se připravují na zimu, na podzim jim naroste zimní srst a většinu zimního času omezují svoje aktivity na nutné vyhledání potravy, odpočívají a připravují se na zrození nového života v podobě svých mláďat.

 

Jinak je to s námi. V době, kdy bychom měli maximálně odpočívat  se věnujeme svým aktivitám stejně, jako během celého roku. Vstáváme denně do práce, denně prožíváme stres a shon, chodíme pozdě spát, sedíme u počítače, nehýbeme se a špatně se stravujeme, následkem je jarní únava - vyčerpání naší čchi.

 

Co můžeme udělat pro to, abychom se na jaře necítili tak vyčerpaní?

Důležité je změnit své chování již s počínající zimou, tehdy se naše energie stahuje do vnitřku těla a stejně jako v přírodě čeká na okamžik svého probuzení, kdy se bude moci opět rozproudit k povrchu a dodat tělu potřebnou sílu na další aktivní období. Měli bychom se začít více věnovat sami sobě.

V zimě jsou z tělesných orgánů nejaktivnější ledviny, které patří k elementu vody. Ledviny jsou zásobárnou čchi a životní esence a zdrojem ohně mingmenu, který prohřívá tělo, proto bychom měli v zimě odpočívat a podporovat energii ledvin.

 

Jak se chovat v zimě a v předjaří?

  1. Chodíme brzy spát, nejlépe 2 - 3 hodiny před půlnocí, kdy dochází k nejsilnější regeneraci naší čchi, a to především její jinové složky, tedy tělesných tekutin a samotných orgánů.
  2. Jíme vydatnou, vyživující a prohřívající stravu - posilujeme slezinu a ledviny a tím i  jangovou prohřívající složku energie. Vyhýbáme se potravinám, které ochlazují - syrové ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové šťávy, zmražené potraviny, mouka a moučné výrobky, cukr a mléko. Pokud jíme ovoce a zeleninu, dáváme přednost tepelné úpravě. Pokud je to možné, jíme jak teplou snídani, tak i oběd a večeři.  Jíme dlouho vařené vývary z masa a kostí všech zvířat, husté zeleninové polévky, vejce, ryby, maso, různé druhy mořských řas, luštěniny a obilniny, rýži, vařenou nebo pečenou zeleninu, různé druhy semen a ořechů, nejlépe opražených. Některé z uvedených potravin doplňují také jinovou složku energie a esenci ledvin, které potřebujeme pro naše zdraví a odolnost.
  3. I přesto, že je zima obdobím klidu, nezapomínáme na pravidelný pohyb. V zimě jsou nejvhodnější pravidelné procházky na čerstvém vzduchu a cvičení, která uklidňují tělo i duši. Cvičíme čchi-kung, taičchi nebo jógu.
  4. Pokud je to možné, vyhýbáme se co nejvíce stresovým a konfliktním situacím, zanořujeme se více do sebe, meditujeme, posloucháme příjemnou hudbu a věnujeme se četbě literatury. Omezíme co nejvíce přísun informací z vnějšího světa - televizy a počítač, které by nás rozptylovaly a mohly by nás i více stresovat, věnujeme se věcem milým a příjemným, které pohladí naši duši.
  5.  Řádně a dostatečně se oblékáme, vyhýbáme se podchlazení, a to především chodidel, kde začíná dráha ledvin a beder, kde jsou uloženy ledviny jako samotný orgán.
 
Autor: Mgr. Kristina Beranová